Søren & Lise i
Guatemala

Siden sidst - februar 2007

Nyere historier om Siden sidst

Torsdagsøl

Torsdag den 22. februar 2007, Lise

Nu står der ”Reservado” på vores del af bardisken i El Elstablo om torsdagen. Den søde bartenderske hilser venligt og er allerede klar med en Monte Carlo-øl, når hun ser mig.

Normalt kommer der en 5-6 danskere; grundstammen er de tre, som arbejder på ”Cooperación Danesa”, dvs Søren, Jørgen og Ninna – og deres ægtefæller og familie. Reglen er nemlig, at om torsdagen må man gerne brokke sig over arbejdet.


El Establo ligger lige i nærheden af kontoret, og den ejes af den legendariske tysker Holger (i baggrunden), se tidligere historie om Holger.

 

Blandet skare
Desuden kommer et par andre danskere, som arbejder her i Guatemala City, fx Natalia, som er ansat på EU-kontoret. Af og til kommer Susanne, vores veninde fra Antigua, og på det seneste har også nogle nordmænd fundet vej til baren.

Men denne torsdag var vi pludselig 16 personer. Fx var der Niels "Fisker", som arbejder med fiskere i Nicaragua, og som af og til passerer gennem Guatemala.

Desuden Aída, en guatemalteker som er gift dansk og har boet i Danmark i 15 år. Hun er her kortvarigt for at arbejde med et projekt i Petén.

Ung entreprenør
Og så var der Malte, 23 år og søn af Ninna, som sammen med sin guatemaltesiske kæreste Maria er i fuld gang med at åbne en ”lounge shop” med tøj fra danske designere. Han mener, at der er potentiale for en butik med tøj af høj (og europæisk) kvalitet. Han har netop været et smut i Danmark til en modemesse og forhandler med flere brands, hvis navne jeg end ikke har hørt før. Hans idé er at åbne butikken her i Zona 10, og ikke i et af de mange butikscentre. Han har et imponerende gåpåmod, så vi krydser fingre for at det lykkes for ham.

Helt nye var ægteparret Tom og Ileana, han er dansk, hun guatemalteker, og de arbejder begge i hendes fars firma, som producerer stærke chili-sovse mm. De har boet her i 7 år, og forleden mødte de Peter og Malte i et supermarked og blev straks inviteret til torsdagsøl.

The true story

Onsdag den 14. februar 2007, Troels og Lise

 


Her er de med bilen på en flodpram på vej gennem en mangrove-skov.

Søren og Lise - set af Troels og Lise:
Til alle jer der bekymrer jer om, hvorvidt Lise og Søren har det godt i det fremmede... Vi kan berolige jer: det har de! Her vil Lise og jeg dokumentere Lise og Sørens liv i Guatemala - the true story.


   

Her ses Søren på sit kontor. Jobbet består også i en masse møder, frokoster og ture ud til potentielle projekter, der kan få del i Danidas udviklingsstøtte. Søren rejser derfor jævnligt til både Nicaragua og Honduras.
 
Den moderne teknologi gør livet meget enklere... på trods af de 4.000 spam-mails Søren modtager i døgnet.
Hver dag er han nødt til at stå tidligt op og tømme sin mailboks, for at den ikke bliver overophedet.
   

Lise i sin yndlingsgrøntsagsbutik - Super Verduras. Alle ukendte frugter bliver afprøvet.
 
Lise træner 3 - 4 gange om ugen. Mens vi var i Guatemala, slog Lise sin egen rekord på løbebåndet: 5 km på 34,5 min.
   

Selvom Søren har travlt, er der god tid til at nyde livet på altanen.
 
De går med liv og sjæl op i at lære Guatemala og dets mennesker at kende. Her er de på besøg på en fiskefarm.
   

På vejen fra Monterrico så vi en dreng i gang med at flette en hængekøje. Straks standser Søren bilen, og vi får forklaret og vist hele processen fra tråd til lur.
 
Ikke blot elsker de at komme i snak med de lokale. Især Søren er også faldet for den folkelige og solide kost. Her er det en morgenmad tipico med tortillas, bønnemos og æg, der bliver sat til livs.
   

 
Vi kan bevidne, at Lise er kommet i sit livs form. Her har hun netop besteget vulkanen Pacaya på rekordtid og lagt resten af rejseholdet bag sig. Hun nød at kunne følge med Troels' tempo.

 


Et aspekt af Guatemala, som de nyder voldsomt meget, er alle de lækre tropiske frugter. Til enhver udflugt medbringer de en stor kniv og et skærebræt, så de altid er beredt. Her der vandmelon-fest i Monterrico.

   


Udover den lidenskabelige har de også en videnskabelig tilgang til frugterne. Alle ukendte frugter fotograferes og registreres i deres frugtkartotek.


Navn: Lulo. Beskrivelse: Orangefarvet, syrligtsmagende (muligvis lettere umoden), frugt fundet 14.02.07 i Super Verduras.

   


Et indtil nu ukendt karaktertræk ved Lise og Søren er et veludviklet shopping-gen. Det træder i kraft, når der er guatemaltesisk kunsthåndværk i farvandet.
Her lader Søren sig charmere af en maya-kvinde, der sælger skjorter. For Søren er det i virkeligheden ikke varen, der er vigtig. Det er spillet mellem sælger og køber og sælgerens merkantile formåen, der afgør, om han får noget med hjem.


Lise med det samlede indkøb efter besøget på markedet i Chichicastenango. Bliv ikke overrasket, hvis hun kan åbne et museum for maya-folkedragter, når hun vender tilbage til Danmark.

   


Til glæde for alle os derhjemme laver de som bekendt denne hjemmeside. Altid er de parate til at tænke i historier og billeder. Fx så Lise straks, at denne hibiscus-blomst ville gøre sig godt på forsiden.


Mens Søren er på arbejde, bruger Lise mange timer på både egen og andres hjemmesider. Hun har et gigantisk, men gennemsystematiseret billedkartotek.

   

Når de ikke arbejder, lærer nye mennesker fra alle verdensdele og aldersgrupper at kende eller gør alle de andre ting, vi har vist her, er de stadig vældig glade for hinanden og nyder at være sammen om dette eventyr. Her ses lidt romantik på Valentines Day.

Maya-ruiner i Tikal

Onsdag den 7. til fredag den 9. februar 2007, Troels og Lise

Så er vi på vej ind i junglen. Det sidste stykke vej ind til Tikal var der skilte om alle de dyr, man kunne møde på vejen. Vi så dog ingen.
Men inden vi kørte ind i nationalparken havde både hunde, æsler, muldyr, heste, køer, høns og grise boltret sig på kørebanen. Men dér var der ingen advarselsskilte.

   


Gran Plaza i Tikal. Tikal var fra ca. 700 e.kr. til 900 e.kr. en af maya-folkets vigtigste bystater. Det anslås, at der i storhedstiden boede 90.000 mennesker i området. Fra år 900 blev byen i løbet af kort tid forladt og glemt, og den blev først genopdaget i 1848.

 
Indtil videre har arkæologerne blotlagt 16 km2 med 3000 forskellige bygningsstrukturer. Vi brugte 5 ekspeditioner ind i området af 3-4 timer til blot at nå rundt til Tikals største templer og beboelsesområder.

   


Der var langt ned fra toppen af Tempel 5. Den lille røde prik er Lise (R), der holdt sig med begge ben på jorden det meste af tiden.


Her ses samme tempel nedefra og op. Trætrappen blev bygget, efter at to mennesker mistede livet, da de styrtede ned af maya-trinene.

   

Udsigten fra Tempel 5. Regnskoven strakte sig til alle sider så langt øjet rakte.
Kun toppen af mayaernes templer tittede op over junglen. En utrolig flot udsigt.
 
To "engelske ladies" besigtiger mayaernes fascinerende arkitektur.
I baggrunden Jaguartemplet der rager op over trætoppene.
   

Troels viste sig som en ægte Indiana Jones. Han sprang frygtløs op på toppen af de meget stejle templer og helmede ikke, før han havde besteget dem alle.
 
Find Holger.
   

Ikke blot vrimlede det med maya-ruiner. Skoven var også fuld af aber, fugle og insekter.
 
Det var også fascinerende at se de høje træer. Her et Ceiba-træ.
   
 
Ved solnedgangstid skinnede toppen af templerne næsten overnaturligt gyldent.
En selvbestaltet maya-ekspert udbredte sin private teori om dette fænomen, som efter hans mening var nøglen til gåden angående placeringen af templerne i forhold til hinanden.
 
For at udbrede teorien uddelte han hæfter til alle turister, han kom i nærheden af.
Ifølge ham skulle 1. maj være en helt særlig dag, hvor dette fænomen skulle være udpræget tydeligt, som en markering af begyndelsen på regntiden.

Caye Caulker, Belize

2-5. februar 2007, Lise

Vi tilbragte tre dage på koral-øen Caye Caulker ud for Belize's kyst.


Allerede på anløbsbroen til Caye Caulker bliver man gjort opmærksom på øens motto: Go slow, nedfældet i en mosaik.


Vi boede på et herligt lille hotel i vores eget hus - i baggrunden. Vi kunne frit benytte cykler, hængekøjer og badebro.


Det med at "go slow" var ikke svært at overholde.


Belize har to ølmærker: Belikin og Lighthouse - den første er mørk og bitter, den sidste en udpræget "dame-øl". Den var lysere, ikke så stærk og solgtes i mindre flasker.


Vi tog en halvdags snorkeltur ud til Great Barrier Reef


Troels omgivet af stingrays (store pigrokker)


Der er ingen biler på øen, kun små elektriske golfbiler og cykler.
Der er ingen kriminalitet. De 800 indbyggere kender allesammen hinanden, så det ville hurtigt blive opdaget. Befolkningen består blandt andet af afro-creoler, ladinoer, vesterlændinge og kinesere, som driver supermarkederne.


Husene er af træ og malet i pastelfarver. Der er to veje på langs af øen, som er ca 5 km lang. Øen består af sand, så der kan vokse kokosnødder, men ikke dyrkes andre afgrøder.


Denne liguan holder til på kirkegården, og den er så berømt, at den står nævnt i guidebogen.


Fisk og skaldyr er hovedsagen, og vi spiste hummer hver dag, både til frokost og aften. Konkylier er her ikke en sjældenhed, men ....

Tidligere historier under Siden sidst

© www.lisefogh.dk | Opdateret: 13-03-2019 | Forside | Kontakt | Til top