Søren & Lise i
Guatemala

Om Guatemala

Guatemala i Centralamerika Mål og afstande Årstider Guatemala som turistmål

Guatemala i Centralamerika

Guatemala ligger i Centralamerika – lige syd for Mexico. Det grænser til Mexico, Belize, Honduras og El Salvador, og det har kyst både ud til Stillehavet og til det Caribiske hav.
Landet er 109.000 km2, dvs lidt mere end det dobbelte af Danmark.

Belize var tidligere en del af Guatemala, og på nogle kort er grænsen endnu angivet ”punkteret”, fordi der længe har været formelle trakasserier mellem de to lande, men nu er Belize ankerkendt som en uafhængig stat.Link til BBCs landeprofil for Guatemala.

Guatemalas regioner og byer
Guatemala er inddelt i 8 regioner, 22 provinser (departamentos) og 331 kommuner. Den største provins er Petén, som udgør hele det nordlige område ud for Belize, og det er også det mest tyndt befolkede (6/km2).


Klik for at få en større udgave af kortet

 

 

 

 

 

 

 

Sprog
I Guatemala tales i alt 24 forskellige sprog, hvoraf de 21 er Maya-sprog. Maya-sprogene kan deles i fem forskellige grene, og folk forstår ikke umiddelbart et sprog fra en anden gren. Maya-sprogene har dog optaget mange ord fra spansk, så når man hører dem tale et Maya-sprog, genkender man ord ind imellem. Nogle af Maya-sprogene har stærke stød-lyde.
De øvrige tre sprog er chinka, garífuna og spansk. Det sidste er det officielle sprog, som læres i skolerne. Der er stadig mange mennesker, som ikke taler spansk, men udelukkende deres etniske sprog.


 

Befolkning
De nyeste tal viser, at befolkningen nu er på 13 mio, heraf 2,87 mio i Guatemala City. Det er 2½ gange Danmarks befolkning. Hertil kommer de ca 1,17 mio, som er emigreret til USA.

Guatemala har en stor oprindelig (= indiansk) befolkning - Mayaer. Den udgør 50-60%, men det er svært at finde de eksakte tal. De officielle tal er lavere, end de tal som Mayaerne selv oplyser. Der er også en mindre gruppe ikke-mayaer, som hedder Chinka, og ved den Caribiske kyst findes desuden Garifunaer. Resten, dvs ca 45% er ladinoer – eller mestizer, som er efterkommere af en blanding af indianere og spaniere.

De fleste mennesker, nemlig 62%, bor på landet, og det er hovedsageligt Mayaer. Mere end halvdelen af befolkningen er fattige, og det gælder især Mayaer på landet.


Vejret
Vejret lige nu i Ciudad de Guatemala, her er en mere detaljeret vejrudsigt for hele Centralamerika, og her kan man se eventuelle orkanvarsler.

Det hedder sig, at Guatemala er landet med "evigt forår", fordi temperaturen er ret konstant, og det er grønt hele året. I virkeligheden er der kun to årstider: sommer = tørtid og vinter = regntid. Lidt forvirrende ligger de omvendt af vores årstider - se skemaet.

Vi bor i hovedstaden, hvor temperaturen ligger omkring de 20 gr det meste af tiden, og i regntiden er det jævnligt gråvejr og tordenvejr om eftermiddagen.

 

Klima
Guatemala har tre forskellige klimaer:

  • tropisk ved kysterne og de lave områder
  • subtropisk i mellemhøjden
  • tempereret i bjergene.

Det betyder også, at man kan dyrke både tropiske frugter og den slags grøntsager og frugter, som vi kender fra Danmark.

Jordskælv

Guatemala ligger i et jordskælvsområde. Et kraftigt jordskælv ramte hovedstaden i 1976, hvor mange mennesker blev dræbt og der skete store materielle ødelæggelser. Mens vi har været her, har vi oplevet flere mindre rystelser, dvs 3-6 på Richterskalaen. Man kan holde sig orienteret på US Geological Survey.Bjerge og højdeforhold
Andesbjergene går igennem Guatemala fra Mexico, de deler sig i to bjergkæder, en sydlig, som løber langs Stillehavet, og en mere nordlig som drejer over mod det Caribiske hav.
Der er over 38 vulkaner i Guatemala, heraf fem, som stadig er aktive. Vulkanerne ligger i et bælte langs Stillehavet fra grænsen til Mexico i vest til grænsen til El Salvador i øst. Det er muligt at bestige flere af vulkanerne, blandt andet nogle af dem, som ligger i nærheden af Guatemala By.


Her ses de seks største vulkaner.

 
     

Måleenheder og afstande

Søren, ajourført 18. august 2007

Måleenheder

I Guatemala bruges en (u)skøn blanding af gamle spanske mål, USA-mål, moderne metersystem, og lokale varianter. På landet er folk ikke gået over til metersystemet, men regner fx med følgende mål:

  • Afstand: vara (spansk yard) = 0,836 meter
  • Areal: cuerda = 715,5 m2 (lille parcelhushave), manzana = 6.987 m2, caballeria = 645.816 m2
  • Vægt: libra (spansk) = 460 gr., quintal = 100 lb. = 46.01 kg

Se flere eksempler i filen "Måleenheder"

Kørselsafstande

Guatemala-chauffører vil altid angive urealistisk korte køretider; måske for ikke at risikere at blive anset for tøsedrenge. De regner altid med at køre enormt hurtigt, at der ikke er nogen trafik, at der ikke er køer eller vejproblemer, at alle passagerer ankommer til tiden, og at man ikke holder pause. Og ingen af delene passer med virkeligheden.

Jeg er begyndt at lave lidt registreringer i filen "Køre-afstande". Det er nu mest til min egen brug, så filen er ikke særlig interessant for folk, der ikke skal køre ud på projektbesøg i Guatemala.

Årstider

24. juni 2006, Søren

Årstider (temporadas) i Guatemala
Vi har samlet de vigtigste oplysninger om årstider, ferier og sæsoner i én tabel.
Vi har nemlig haft svært ved at vænne os til, at de kalder det vinter her, når det er sommer i Danmark. For de lokale er vinter = regntid.
En anden morsom ting, der forvirrede min stedsans i flere dage, er, at solen står i nord midt på dagen her i juni, fordi vi er syd for vendekredsen, omend nord for ækvator.

Mens nedbøren skifter over året, er temperaturen ret stabil, men der er store forskelle mellem forskellige dele af landet. Det er fx varmt og fugtigt - tropisk - ved kysterne, mens det er tempereret og meget koldere oppe i bjergene. I Quetzaltenango kan det blive frostvejr.
Her i Guatemala City, der ligger inde i landet og ca 1.500 m over havet, er der subtropisk, kaldet "permanent forår", og ca 25 grader året rundt.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
"Sommer"
"Vinter"
Tørtid Regntid  
Skole/universitet (15.1.-1.6) Påske   Ferie Skole/universitet Ferie
Internationale skoler Påske   Internationale skoler Ferie
Arbejdspladser Påske Arbejdspladser Jul
Kaffehøst               Kaffehøst
Honninghøst                  
Fugle                   Trækfugle
    Mango       Sukkerhøst (Zafra)

Turistmål

Som turistmål har Guatemala meget at byde på.

Her er vulkaner, smukke søer og floder, regnskove og nationalparker, tropiske strande, markeder der bugner af de smukke stoffer, byer med huse og kirker fra kolonitiden og arkæologiske udgravninger fra den klassiske Maya-kultur. Over halvdelen af befolkningen er Mayaer, og mange bruger stadig traditionelle dragter.

 

Samtidig har Guatemala den højeste kriminalitet i Centralamerika, der sker i snit 17 mord om dagen, og her hersker lovløshed, fordi politi og myndigheder er korrupte.

Så det skal du også vide, inden du bestiller billetten for at komme og besøge os. Læs Udenrigsministeriets Rejsevejledning, som jævnligt opdateres.

 

© www.lisefogh.dk | Opdateret: 13-03-2019 | Forside | Kontakt | Til top